Przejdź do głównej zawartości

Lecznicza wierzba i przepis na herbatkę z bazi.



https://pixabay.com/pl/photos/wierzba-bazie-gałęzie-delikatność-4025168/

Do tej pory bazie znałam tylko ze świąt wielkanocnych. Popularne bazie, które pojawiają się wiosną na różnych odmianach wierzby, to cienkie włoski, które osłaniają kwiaty w pierwszych etapach jego rozwoju. W tej formie wierzbowe gałązki są popularną ozdobą stołów czy wielkanocnej święconki.W tym roku wiosna przyszła dość wcześnie, zresztą sama pokrzywa pojawiła się też szybko. Ciekawa jestem, czy do świąt wierzby przekwitną i popularnych bazi zabraknie czy też nie:) Pierwsze gałązki zebrałam jakiś tydzień temu i ubrałam nimi stół w jadalni. Wczoraj znów je nazbierałam, kilka gałązek ze średnio rozwiniętymi baziami wstawiłam do kolejnego wazonu a pozostałą część ( same kwiaty- popularne kotki) przeznaczyłam na wysuszenie a z części z nich  zrobiłam sobie napar. 



Wierzba, naturalna aspiryna

Kora wierzby zawiera w sobie to. co od tysięcy lat służyło ludziom w ich cierpieniach -  salicynę, dzięki czemu łagodzi bóle, obniża gorączkę, wycisza, ułatwia zaśnięcie. Pierwsze ślady jej użycia znaleziono w księgach Ebersa datowanych na 1550 r p.n.e. Słynny tekst medyczny pochodzący ze starożytnego Egiptu, wymieniono wierzbę jako lek przeciwbólowy. Hipokrates używał wierzby do łagodzenia bólów porodowych.  

Co ciekawe

W połowie XVII wieku angielski pastor Edward Stone zaobserwował, że choroby, które objawiają się uciążliwą gorączką najczęściej dokuczają mieszkańcom podmokłych, bagnistych terenów. Miejsc, które szczególnie upodobały sobie wierzby, postanowił dokładniej im się przyjrzeć. Wysuszoną i sproszkowaną korę podawał ludziom zmagającym się z wysoką gorączką i dreszczami, Wnioski z jego prywatnych, prowadzonych przez okres 5 lat badań klinicznych były bardzo obiecujące - kora działała wyraźnie przeciwgorączkowo. 

Kwiatostany wierzby

zdjęcie autorskie


W 1828 roku profesor  farmacji na Uniwersytecie w Monachium, Johann Buchner, wyizolował z kory niewielką ilość żółtego, krystalicznego, gorzkiego w smaku proszku i nadał mu nazwę salicyna. Syntetyczny kwas salicylowy otrzymano w 1859 roku. Wykazywał on jednak u leczonych nim pacjentów skutków ubocznych. W 1897 roku pracownik firmy Bayer, chemik Felix Hoffman zsyntetyzował kwas acetylosalicylowy w czystej, stabilnej pod względem chemicznym formie. Dwa lata później koncern wprowadził go na rynek pod nazwą Aspirin jako lek przeciwbólowy w dolegliwościach reumatycznych. 
 Oficjalnym surowcem leczniczym jest kora wierzby, W tradycji ludowej używano także liści, a niekiedy kwiatostanów. Bazie mają również właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, lekko wykrztuśne, tyle, że działają łagodniej.  

Kora wierzby zawiera glukozydy fenolowe (m. in. salicynę oraz salikortynę) Są to odpowiedniki roślinnej aspiryny. Odwary i wywary z kory wierzby działają wiec przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, odkażająco oraz przeciwbakteryjnie. Dlatego są polecane w chorobach gorączkowych np. w grypie czy przeziębieniu. Jednak działanie odwarów jest wolne, ponieważ zawierają znacznie mniej salicylów, niż leki dostępne w aptekach. Dodatkowo glukozydy fenolowe hamują wytwarzanie prostaglandyn związków, które są odpowiedzialne za stan zapalny w stawach i mięśniach, w związku z tym stosuje się je w leczeniu schorzeń reumatycznych. W składzie  kory wierzby są rownież flawonoidy( działają rozkurczająco, moczopędnie i uspokajająco ) i garbniki ( działają ściągająco i przeciwzapalnie). 

Herbatka z bazi



Z racji tego, że wczoraj nazbierałam rownież garść młodych pędów sosny, pomyślałam, że z baziami będzie to połączenie idealne:)

Łyżkę bazi i pędów sosny zalej kubkiem gorącej wody, zaparzaj 30 min pod przykryciem. Potem przecedź. 
Ja dodałam miodu gryczanego, aczkolwiek czytałam, że idealnie jest dodać soku malinowego. 

Napar z kwiatów wierzby działa napotnie, wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, przeciwzapalnie, łagodnie uspakajająco. Można użyć świeżych lub suszonych. Można też pić z mlekiem, napar można podawać dzieciom, chociaż niektóre źródła podają, że nie powinno się ich podawać dzieciom do 12 roku życia. 


Zewnętrznie można stosować ją z dobrym skutkiem przy stanach zapalnych skóry, trądziku, trudno gojących się ranach, owrzodzeniach, do płukania gardła oraz nasiadówek przy stanach zapalnych narządów płciowych. 

Moje bazie:) Ja i Labi na spacerze.

Jeśli spodobał Ci się wpis, udostępnij go proszę:) 

Sciskam
Holistyczna








Komentarze

  1. Witam! Pracowałam przez jakiś czas u zielarza,dostałam od niego mieszankę przeciwbólową,z którą nie mogą konkurować żadne środki chemiczne.Był to alkoholowy wyciąg z kory wierzby białej i kwiatów pięciornika gęsiego ( niestety,nie mam pojęcia,jak to było zrobione ) - 15 kropli tej substancji pozwoliło mi wytrzymać 10 godzin w aucie bez bólu,co przy zażywaniu normalnych środków przeciwbólowych jest dla mnie nie do osiągnięcia.Natura ma moc! Pozdrawiam Hanna Tołczyk

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za wszystkie komentarze

Popularne posty z tego bloga

Uzdrawiająca herbata imbirowa - idealna receptura!

Pierwszy raz o imbirze przeczytałam jakieś trzynaście lat w ajurwedyjskiej książce kucharskiej, w zasadzie o herbacie imbirowej, bo o samym imbirze dowiedziałam się z książki "Joga ziół". Odrazu go polubiłam. Dobrze, że pod nosem miałam wtedy Piotra i Pawła w którym zawsze imbir był na półkach. Zdaję sobie sprawę, że w tamtym okresie nie zawsze można było go dostać, nie każdy miał też  o nim pojęcie. To, że jest on dostępny niemal w każdym dziś sklepie to już nikogo nie dziwi ale to, że jest skuteczny to nie każdy pewnie o tym wie, a jest. 
Zanim przejdę do mojej  receptury przyjrzymy się bliżej imbirowi.  Dla niektórych pewnie będzie to tylko przypomnienie a dla niektórych mam nadzieję inspiracja. 
Imbir


W ajurwedzie imbir jest prawdopodobnie  najlepszy i najbardziej sattwiczny (sattwa to słowo pochodzące z sanskrytu, oznaczające harmonię i równowagę; oznacza rownież czystość i dobroć ) ze wszystkich przypraw. Jest nazywany wiśwabheasaj, czyli uniwersalnym lekiem. Kiedyś pr…

Nie - zwykła pokrzywa i jej lecznicza moc.

Epidemia koronowirusa doprowadziła do tego, że w ciągu jednego dnia straciłam pracę i tym samym   wylądowałam na wsi. Jedyny plus tej całej sytuacji. Dzięki temu, że mam teraz  więcej czasu i  codzienne uprawiam  spacery zaczęłam znów zaprzyjaźniać się z lasem, znów zaczęłam być bliżej natury. Wszystko zaczęło się od porannego treningu z nordic walking kiedy podczas medytacji nad jeziorem natrafiłam na piękny żółty chwast, który później okazał się podbiałem. W południe piłam już z niego pyszny napar a następnego dnia poszłam na wyprawę w poszukiwaniu pokrzywy. Pamiętam jak kilka lat temu na wielkiej łące w środku lasu nazbierałyśmy z teściową  pełne koszyki, ale jakoś wtedy nie czułam jej aż tak energetycznie jak teraz. Musiałam przejść jakiś proces:) Nazbierałam jej pełen koszyk, zrobiłam z niej nalewkę, której efekty będą za miesiąc, sok, syrop, koktajle i susz.  Jak macie możliwości to biegnijcie i zbierajcie, bo teraz jest najlepsza. 
KILKA SŁÓW O POKRZYWIE
Pokrzywa to roślina lubią…

Mniszek lekarski - siła żółtego kwiatka!

Z pierwszego mniszka lekarskiego, który pojawił się w naszym ogrodzie zrobiłam sałatkę.  To były pierwsze egzemplarze, które się pojawiały, teraz jest ich znacznie więcej. Tak naprawdę to dopiero zaczyna się na nich sezon, można go zbierać przez cały kwiecień  maj i cieszyć się  właściwościami tej pięknej i bogatej w cenne wartości roślinki. W mieście jest go już pełno ale wiadomo, że tam nie można go zbierać. Udało mi się już z niego zrobić syrop i mam nadzieję na nim nie poprzestanę. 
O mniszku!
Mniszek lekarski jak już wyżej wspomniałam jest bardzo wartościową rośliną.  Jako chwast bywa trudny do wyplenienia ze względu na powszechność występowania, intensywne rozsiewanie i długi korzeń, sięgający czasami metr w głąb ziemi. Z korzenia mniszka   mam zamiar zrobić kawę, znalazłam przepis u Klaudyny Hebdy na blogu tutaj link jak macie ochotę spróbować. Kawę taką przyrządzaną w dawnych czasach. Jadalne są wszystkie części rośliny. Największą popularnością cieszą się sałatki z młodych li…