Przejdź do głównej zawartości

Uzdrawiająca herbata imbirowa - idealna receptura!


Pierwszy raz o imbirze przeczytałam jakieś trzynaście lat w ajurwedyjskiej książce kucharskiej, w zasadzie o herbacie imbirowej, bo o samym imbirze dowiedziałam się z książki "Joga ziół". Odrazu go polubiłam. Dobrze, że pod nosem miałam wtedy Piotra i Pawła w którym zawsze imbir był na półkach. Zdaję sobie sprawę, że w tamtym okresie nie zawsze można było go dostać, nie każdy miał też  o nim pojęcie. To, że jest on dostępny niemal w każdym dziś sklepie to już nikogo nie dziwi ale to, że jest skuteczny to nie każdy pewnie o tym wie, a jest. 

Zanim przejdę do mojej  receptury przyjrzymy się bliżej imbirowi.  Dla niektórych pewnie będzie to tylko przypomnienie a dla niektórych mam nadzieję inspiracja. 

Imbir



W ajurwedzie imbir jest prawdopodobnie  najlepszy i najbardziej sattwiczny (sattwa to słowo pochodzące z sanskrytu, oznaczające harmonię i równowagę; oznacza rownież czystość i dobroć ) ze wszystkich przypraw. Jest nazywany wiśwabheasaj, czyli uniwersalnym lekiem. Kiedyś przygotowywano go w taki sposób, że dodawano sok ze świeżego imbiru do sproszkowanego imbiru i dopóty ubijano składniki w moździerzu, dopóki nie uzyskano gęstej masy, z której następnie przyrządzano pigułki. Proporcje soku do proszku wynosiły od czterech wzwyż do jednego. Zażywano dwie pigułki wielkości ziarnka groszku trzy razy dziennie. 
 Co  ważne suszony imbir jest bardziej rozgrzewający niż świeży. W większym stopniu pobudza i działa wykrztuśnie, zmniejsza kapha ( nadmiar flegmy) i wzmacnia ogień trawienny,  natomiast  świeży działa bardziej napotnie i jest bardziej wskazany w przypadku przeziębienia kaszlu i wymiotów oraz zaburzeń wata.  Znane jest też zastosowanie imbiru w chorobach układu trawiennego i oddechowego, jak rownież przy dolegliwościach artretycznych. Imbir działa wzmacniająco na serce oraz łagodzi wzdęcia i skurcze w podbrzuszu, także skurcze miesiączkowe. Zewnętrznie można go stosować w postaci pasty w przypadku rozmaitych bóli, także bóli głowy.  

Kilka dobrych informacji   o imbirze:

Imbir nie tylko rozgrzewa, ale jest bogaty również w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Oleje znajdujące się w imbirze, zwane geraniolami posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwgorączkowe. Najnowsze badania dowodzą, że to właśnie geraniole powodują, że ma on właściwości zwalczania nowotworów. Ponadto imbir poprawia krążenie, działa przeciwobrzękowo i zapobiega powstawaniu skrzepów we krwi. Przynosi ulgę podczas napadów migren, ma właściwości przeciwzapalne i redukuje ból. Ma również właściwości moczopędne, wzmacnia i oczyszcza nerki. Poprawia również ukrwienie mózgu, więc świetnie wpływa na poprawę koncentracji.

Imir i czosnek to duet doskonały, całkiem niedawno zresztą ten duet odkryłam. Odchudza i oczyszcza organizm z toksyn. Media donosiły, że dzięki specjalnej herbatce opartej na tych składnikach Angelina Jolie zrzuciła 11 kg po urodzeniu dziecka. Okazało się, że przepis przywieziony z Namibii przez aktorkę jest bardzo prosty. Nigdy nie będzie wiadomo czy to jest prawda, ale wiadomo natomiast, że imbir dodawany jest do kuracji, kosmetyków czy preparatach wyszczuplających.

Imbir przeciwko przeziębieniu? 

Nie stosuję tabletek ani antybiotyków od wielu  lat. Ostatni raz jednorazowo korzystałam z antybiotykoterapii trzy lata temu, po śmierci mamy kiedy dopadł mnie stres pourazowy i mocno spadła mi wtedy odporność. Przyplątały mi się wtedy jakieś choroby ale szybko się z nich wyleczyłam a antybiotyki wtedy nie pomogły. Imbir od stuleci używany jest jako środek na przeziębienie i katar. Związki chemiczne imbiru podnoszą odporność  organizmu przez co rzadziej chorujemy. Imbir posiada właściwości rozgrzewające, jak już wcześniej pisałam co przy przeziębieniu jest kluczowe, gdyż wspiera naturalne oczyszczanie organizmu poprzez wypocenie się. Składniki odżywcze zawarte w imbirze są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm w przeciwieństwie do leków na przeziębienie i leków przeciwgrypowych. The Journal od Microbiology and Antimicrobials opublikował badanie porównujące skuteczność imbiru i konwencjonalnego antybiotyku na dwóch wybranych patogenicznych bakteriach ( Staphylococcus aureus oraz Streptococcus pyogenes) Wynik? Okazało się, że imbir posiadał znacznie silniejsze właściwości antybakteryjne.

Użycie:

Dodaję imbir niemalże do każdego dania, zup, potraw, mieszam rownież z innymi ziołami.  Jednak najbardziej popularnym napojem w naszej rodzinie jest lecznicza herbata imbirowa, której recepturę dopieszczałam od wielu lat:)


Uzdrawiająca herbata imbirowa- idealna receptura!

Proporcje na około cztery kubki

Korzeń imbiru około 6-10 cm
łyżka  kurkumy
ząbek duży czosnku
łyżka rozmarynu
pół łyżki goździków
pół cytryny
duża łyżka miodu gryczanego albo więcej jak kto woli ( ja lubię dużo)
około litra wody

zdjęcie autorskie



Korzeń imbiru kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 20 minut. Po upływie czasu odstawiamy i dodajemy pozostałe  składniki. Dla wzmocnienia smaku wyciskam jeszcze przez wyciskarkę do czosnku około centymetra korzenia i dodatkowo ścieram na tarce też około centymetra imbiru. Smak po połączeniu musi być intensywny, tak żeby można było czuć wszystkie składniki. Miód gryczany daje idealnego smaczku. Odcedzamy i pijemy bardzo gorące. 

Pijemy szklankę co 2- 3 godziny, Dawka dorosłego to 6- 8 kubków dziennie, Imbir utrzymuje się w organizmie przez około 2 godziny a chodzi oto, żeby czuć cały czas mocne rozgrzanie. 
Skutki uboczne? Nie ma żadnych. 


Na zdrowie!
Holistyczna



Źródło:
"Ziołolecznictwo ajurwedyjskie - Joga ziół"
" Ajurwedyjska książka kucharska"







Komentarze

  1. herbata bez herbaty ? pozostaje naparem z ziół.
    Imbir bardzo lubię i sporo używam, jako dodatek do zielonej herbaty czy potrwa kuchni indyjskiej, które często goszczą na moim stole.

    działa dobrze na mdłości ciężarnych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie byłam w ciąży, więc cieżko mi się odnieść ale być może:) Agnieszka Maciąg o tym wspominała. Napar robi się pod przykryciem a ja gotowałam jako wywar. Szukałam odpowiedniej nazwy ale tylko to mi się nasunęło. Moja rodzinka pije jako herbatę.
      Nawet sobie nie mogę wyobrazić, że mogłoby go zabraknąć.
      Niedawno zasadziłam go w doniczce ciekawe czy wypuści.
      POzdrwienia

      Usuń
  2. Imbir daje bardzo mocny wyraz herbacie, ja troszkę tylko dodaje;) Sprawdzone herbaty mam już ze sklepu https://www.cafesilesia.pl/pol_m_HERBATA_HERBATA-W-SASZETKACH-220.html

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za wszystkie komentarze

Popularne posty z tego bloga

black trencz

Jesień?

Tęskniłam , więc jestem... lato piękne nam się kończy i nadchodzi najpiękniejsza pora roku - jesień.  Czy smutno? Nie! Dziś witam Was zestawem prawie typowo jesiennym. Sweter oversize wyciągnęłam z dna szafy. Uwielbiam wielgachne  swetry. Myślę, że jeszcze kilka podobnych pojawi się u mnie w szafie. Są ciepłe, miłe i pasują do wszystkiego. Spódnicę moją midi już znacie z tamtego roku, wyszukałam ją w sh, buty natomiast są moim nowym odkryciem. Przyznam, że ostatni raz takie buty nosiłam jeszcze jak byłam nastolatką. Są absolutnie piękne. 


CASUAL VINTAGE