Przejdź do głównej zawartości

Nie - zwykła pokrzywa i jej lecznicza moc.



Epidemia koronowirusa doprowadziła do tego, że w ciągu jednego dnia straciłam pracę i tym samym 
 wylądowałam na wsi. Jedyny plus tej całej sytuacji. Dzięki temu, że mam teraz  więcej czasu i  codzienne uprawiam  spacery zaczęłam znów zaprzyjaźniać się z lasem, znów zaczęłam być bliżej natury. Wszystko zaczęło się od porannego treningu z nordic walking kiedy podczas medytacji nad jeziorem natrafiłam na piękny żółty chwast, który później okazał się podbiałem. W południe piłam już z niego pyszny napar a następnego dnia poszłam na wyprawę w poszukiwaniu pokrzywy. Pamiętam jak kilka lat temu na wielkiej łące w środku lasu nazbierałyśmy z teściową  pełne koszyki, ale jakoś wtedy nie czułam jej aż tak energetycznie jak teraz. Musiałam przejść jakiś proces:)
Nazbierałam jej pełen koszyk, zrobiłam z niej nalewkę, której efekty będą za miesiąc, sok, syrop, koktajle i susz.  Jak macie możliwości to biegnijcie i zbierajcie, bo teraz jest najlepsza. 

KILKA SŁÓW O POKRZYWIE

Pokrzywa to roślina lubiąca towarzystwo ludzkich siedlisk ze względu na odpadki bogate w azot, których dużo produkujemy. Wszyscy dobrze znają pokrzywę i potrafią ją rozpoznać, bo nieraz zetknęliśmy się z jej parzącymi właściwościami. Jeżeli liście nie parzą to znaczy, że to nie jest pokrzywa. 
Łodygi i liście pokrzywy pokryte są ostrymi włoskami, które przy dotknięciu pękają, uwalniając żrący kwas mrówkowy. Dodatkowo wstrzykiwana jest histamina, odpowiedzialna za powstawanie swędzących pęcherzyków, których nie wolno przemywać wodą, by uporczywe pieczenie nie nawracało. Nie przeszkadza to jednak w konsumpcji, ponieważ parzących włosków można się pozbyć, zanurzając liście na chwilę we wrzątku( jeśli pokrzywa ma być spożywana na surowo, warto zaraz po blanszowaniu zahartować zimną wodą. Właściwości parzące znikają również po ususzeniu. 
Do jedzenia nadają się całe liście wiosenne, a później wyłącznie młode listki z samego szczytu pędów. Starsze pędy mogą uszkodzić układ pokarmowy ze względu na zawierające kryształy krzemionki. Pokrzywa tak naprawdę nadaje się do wszystkiego, dodawać ją można do sosów, zup, sałatek, omletów, jajecznicy a także w kosmetyce naturalnej. Już nie mogę się doczekać jak będę mogła poczęstować moimi herbatkami moich klientów. Lubię też dodawać mieszanki do zabiegów.

CO ZAWIERA POKRZYWA?

W liściach obecne są: flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne ( glikolowy, glicerynowy,mrówkowy i inne), chlorofil i karotenoidy, enzymy, sole mineralne ( a w nich krzem,żelazo, potas, wapń) cukry, witaminy C, K, B2. Już starożytni Grecy stosowali pokrzywy przeciwkrwotocznie i jako kurację oczyszczającą. Ich ziele działa odżywczo, krwiotwórczo, oczyszczająco, zwiększa odporność, obniża ciśnienie, reguluje stężenie glukozy we krwi. Stosowana zewnętrznie zwalcza łupież i łojotok. Wiosną warto ją pić codziennie, by regenerować organizm po zimie. Pokrzywa silnie akumuluje związki mineralne, dlatego trzeba ją zbierać w miejscach czystych ekologicznie. 

WŁAŚCIWOŚCI:

Wzmacnia układ odpornościowy

Naukowcy, że pokrzywa posiada właściwości immunologiczne oraz immunomodulujące - czyli zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu,  co może być bezcenne w przypadku wielu chorób o podłożu autoimmunologicznych, jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Udowodniono również, że pokrzywa pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T - komórek produkujących przeciwciała. Wiadomo również od dawna, że pokrzywa sprzyja tworzeniu naturalnej broni przeciw wirusom zwanej interferonami. 

Ponadto:

- oczyszcza, leczy i chroni nerki
- działa wzmacniająco, odżywczo i krwiotwórczo ( stosowana pomocniczo w leczeniu anemii i osłabieniu), ma działanie przeciwkrwotoczne ( obecność witaminy K)
- oczyszcza organizm po antybiotykoterapii. Wzmacnia oczyszcza i regeneruje. Oczyszcza wątrobę, nerki przywraca równowagę biologiczną organizmu. 
- liście i korzeń pokrzywy obniża ciśnienie krwi. 
- poprawia trawienie i przemianę materii, w związku z czym pomaga oczyścić o odtruć organizm.
obniża poziom cukru we krwi, pomaga więc w walce z cukrzycą.
- pobudza laktację.
- zewnętrznie wyciąg z pokrzywy pomaga przy zapaleniach i infekcjach pochwy.
- do płukania gardła
- do przemywania w stanach zapalnych gardła i owrzodzeniach.
- napar i odwar z liści lub korzeni stosuje się w dolegliwościach wątroby i dróg żółciowych oraz kamicy żółciowej
- napar z liści przynosi też ulgę w cierpieniach wywołanych gośćcem mięśniowym i stawowym oraz dną(gdyż reguluje przemianę materii)
- leczy reumatyzm i artretyzm
- leczy stany zapalne jelita grubego
- dodaje energii i zapobiega nowotworom
- wspomaga leczenie alergii
- wzmacnia osteoporozie wzmacnia kości
- przedłuża młodość 
Pokrzywa zawiera mnóstwo antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za degenerację organizmu(starzenie) oraz mnóstwo chorób, w tym choroby serca i układu krążenia, choroby Parkinson i Alzheimer, choroby oczu, nowotwory, cukrzycę itd. Do tych bezcennych antyoksydantów zaliczmy witaminę C, E kwas foliowy czy karoten, w które bogata jest pokrzywa. 
- likwiduje obrzęki, usuwa nadmiar wody z organizmu. 
- wspomaga odchudzanie. 

Co można z niej zrobić?

Przede wszystkim można ją ususzyć i robić z niej napary i tak jak w przypadku innych ziół pić można regularnie a potem trzeba zrobić przerwę. Jeśli nie lubicie smaku pokrzywy, możecie połączyć ją z innymi ziołami. Moja ulubiona ostatnio mieszanka to:

 suszone liście mięty,
 suszone liście pokrzywy,
kawałek korzenia imbiru,
miód gryczany i cytryna

Herbatka taka rozgrzewa, wzmacnia odpornośc, ułatwia trawienie a przede wszystkim relaksuje:) Możecie też z niej zrobić zupę, przepis znajdziecie na moim blogu tutaj, pisałam o tym trzy lata temu.
Co do samego suszu. Przede wszystkim zdrowe, nieuszkodzone liście i szczyty pędów warto ususzyć w miejscu przewiewnym, ciepłym i raczej ciemnym( nie na słońcu!)



Sok z pokrzywy

Jest idealny w osłabieniu i podczas przesilenia wiosennego.
Umytą pokrzywę najlepiej zmiksować lub przemielić przez maszynkę, niestety nie mam ani tego ani tego, więc zblenderowałam. Rozdrobnioną pokrzywę zalać przegotowaną wodą do wysokości ziół przefiltrować i wstawić do lodówki na całą noc. Rano przecedzić. Sok z pokrzywy może być w lodówce około 3-4 dni więc najlepiej ją póżniej zamrozić w kostki do lodu lub dodawać do koktajli zielonych. Pić taki sok dwie łyżki dziennie jako kurację przez dwa tygodnie.

Syrop z pokrzywy




Zebrane ziele, rozdrobniłam delikatnie i zalałam wodą( wody wlałam tyle, żeby poziom sięgał poniżej poziomu ziół) Następnie przykryłam, doprowadziłam do wrzenia, gotowałam na małym ogniu około 15 minut i odstawiłam do macerowania na około dobę. Po upływie czasu, odcedziłam i na pół litra płynu dodałam pół kilo cukru następnie odwar ten  gotowałam na około 1,5 godziny aż zgęstniał. Przelałam do czystego słoiczka, przewróciłam do góry nogami położyłam na ręczniku a następnie przeniosłam do ciemnego pomieszczenia. Syrop taki może leżeć do pół roku i dla wzmocnienia pić 3 razy dziennie po 2- 3 łyżki dziennie. Będzie jak znalazł po lecie:)

Nalewka z pokrzywy

jeśli chodzi o ten przepis to poradziła mi go cudowna zielarka Zioła w Pełni. Właściwie to szukałam inspiracji dla moich włosów i przeczytałam gdzieś, że taka nalewka będzie idealna. Moja nalewka będzie gotowa za miesiąc i na pewno opowiem Wam o efektach. Będę nią nacierać skórę głowy.
Pokrzywę należy spłukać, przemielić i zalać 40 % alkoholem w proporcji 1:3. Odstawić na miesiąc w ciemnym miejscu i codziennie wstrząsać, Można też ją stosować oczywiście wewnętrznie i pić 1-2 łyżeczki dziennie w rozcieńczeniu z wodą.



Z innych pomysłów to np. przepyszne koktajle.

Mój ulubiony:

rukola
jabłko
gruszka
grejfrut
cytryna
awokado

Przepis na sok i syrop pochodzi ze strony Hajduczek Naturalnie. Zajrzyjcie koniecznie!

Na zdrowie!

Holistyczna

"Pyszne Chwasty" Małgorzata Kalemba - Drożdż
Agnieszka Maciąg https://agnieszkamaciag.pl/zwykla-pokrzywa-i-jej-niezwykla-moc/
Hajduczek Naturalnie https://www.hajduczeknaturalnie.pl/pokrzywa-mozna-niej-zrobic/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Uzdrawiająca herbata imbirowa - idealna receptura!

Pierwszy raz o imbirze przeczytałam jakieś trzynaście lat w ajurwedyjskiej książce kucharskiej, w zasadzie o herbacie imbirowej, bo o samym imbirze dowiedziałam się z książki "Joga ziół". Odrazu go polubiłam. Dobrze, że pod nosem miałam wtedy Piotra i Pawła w którym zawsze imbir był na półkach. Zdaję sobie sprawę, że w tamtym okresie nie zawsze można było go dostać, nie każdy miał też  o nim pojęcie. To, że jest on dostępny niemal w każdym dziś sklepie to już nikogo nie dziwi ale to, że jest skuteczny to nie każdy pewnie o tym wie, a jest. 
Zanim przejdę do mojej  receptury przyjrzymy się bliżej imbirowi.  Dla niektórych pewnie będzie to tylko przypomnienie a dla niektórych mam nadzieję inspiracja. 
Imbir


W ajurwedzie imbir jest prawdopodobnie  najlepszy i najbardziej sattwiczny (sattwa to słowo pochodzące z sanskrytu, oznaczające harmonię i równowagę; oznacza rownież czystość i dobroć ) ze wszystkich przypraw. Jest nazywany wiśwabheasaj, czyli uniwersalnym lekiem. Kiedyś pr…

Mniszek lekarski - siła żółtego kwiatka!

Z pierwszego mniszka lekarskiego, który pojawił się w naszym ogrodzie zrobiłam sałatkę.  To były pierwsze egzemplarze, które się pojawiały, teraz jest ich znacznie więcej. Tak naprawdę to dopiero zaczyna się na nich sezon, można go zbierać przez cały kwiecień  maj i cieszyć się  właściwościami tej pięknej i bogatej w cenne wartości roślinki. W mieście jest go już pełno ale wiadomo, że tam nie można go zbierać. Udało mi się już z niego zrobić syrop i mam nadzieję na nim nie poprzestanę. 
O mniszku!
Mniszek lekarski jak już wyżej wspomniałam jest bardzo wartościową rośliną.  Jako chwast bywa trudny do wyplenienia ze względu na powszechność występowania, intensywne rozsiewanie i długi korzeń, sięgający czasami metr w głąb ziemi. Z korzenia mniszka   mam zamiar zrobić kawę, znalazłam przepis u Klaudyny Hebdy na blogu tutaj link jak macie ochotę spróbować. Kawę taką przyrządzaną w dawnych czasach. Jadalne są wszystkie części rośliny. Największą popularnością cieszą się sałatki z młodych li…