3 naturalne antybiotyki, które postawią Cię na nogi!

Wszyscy naokoło chorują. Połowa mojej rodziny jest chora i to nie jest zwykłe przeziębienie. Mnie na szczęście ominęło choróbsko, tylko jeden dzień miałam objawy grypopodobne, ale szybko organizm się obronił. Nie miałam kaszlu czy gorączki, tylko lekki ból gardła. W zasadzie to było takie osłabienie, jeden gorszy dzień. Potem już byłam na chodzie, także moja odporność jest w porządku i chwała jej za to. Ale przez ten incydent postanowiłam jeszcze bardziej zadbać o siebie i przypomnieć i sobie, i Wam o bardzo ważnych kwestiach dotyczących zdrowia.

Dziś zaprezentuję Wam trzy najlepsze i najpopularniejsze antybiotyki według ajurwedyjskiej medycyny. A teraz dla przypomnienia krótko:

CZYM JEST AJURWEDA?

Ajurweda (ayurveda) to w sanskrycie: „wiedza o życiu”, gdzie „ajus” znaczy życie, a „veda” to wiedza, mądrość. Jako, że życie jest synonimem zdrowia - ajurweda jest wiedzą o zdrowiu.
Nazywana bywa matką medycyny, bo to najstarszy system leczenia, który powstał w Indiach pięć tysięcy lat temu(!).
Więcej o moich początkach z ajurwedą przeczytacie w poprzednich moich postach tu

CO TO SĄ NATURALNE ANTYBIOTYKI? 

To produkty, które likwidują bakterie i grzyby (w tym wiele odpornych na przepisywane przez lekarzy antybiotyki). Stronię od antybiotyków na receptę, ale zauważyłam, że ludzie biorą je na potęgę, co prowadzi do lekooporności bakterii. Jeśli chcecie wzmocnić układ odpornościowy i wspomóc leczenie zakażeń bakteryjnych, bez uszczerbku dla zdrowia, stosujcie antybiotyki  naturalne. 
Na całym świecie niektóre naturalne produkty zostały zaakceptowane właśnie jako antybiotyki. Są nimi np. kurkuma, czosnek, bazylia, miód, ajwain (kminek indyjski), goździki czy winogrona. Skupię się na właściwościach trzech z nich.

https://pixabay.com/pl/


NATURALNE ANTYBIOTYKI:

BAZYLIA

Bazylia zwana jest świętą rośliną. Jest skutecznym zielem napotnym i przeciwgorączkowym w przypadku większości przeziębień, grypy i chorób płuc. Usuwa nadmiar flegmy z płuc i kanałów nosowych, zwiększa ilość prany i zaostrza zmysły. Poza tym usuwa nadmiar gazów z jelita grubego, zwiększa wchłanianie i wzmacnia tkankę nerwową, poprawia pamięć.  Bazylię można stosować w postaci płynnej z dodatkiem miodu, co rozjaśnia umysł. Sok ze świeżych liści stosuje się zewnętrznie do infekcji grzybiczych.

Działanie bazylii: napotne, przeciwgorączkowe, uspakajające, rozkurczowe, antybakteryjne.

Wskazania: przeziębienia, kaszel, bóle głowy, niedrożność zatok, gorączka, wzdęcia.

Porady mojego eksperta Beaty Mrugalskiej, nauczyciela jogi TOYOGA, konsultanta ajurwedy z Jiva Ayurveda w Indiach. 

W okresie zimowym i wiosennym często doskwiera nam spadek odporności, stany osłabienia, przeziębienie. Ajurweda pozwala nam uporać się z takim stanem poprzez stosowanie ziół i naturalnych antybiotyków. Złota zasada w Ajurwedzie to uwzględnienie diety, a nie tylko i wyłącznie stosowanie zalecanych ziół. Do pojawienia się stanów osłabienia mogą przyczynić się wzrost kapha, wilgoć i zimno, ale również vata, chłód i suchość. Przede wszystkim w obu przypadkach zrezygnuj z zimnych potraw, napojów, nabiału. Staraj się jeść mniej i lekkostrawnie czyli zupy, dania jednogarnkowe, bardzo regularnie. Ajurweda zaleca witaminę C, imbir, miód (rozpuszczony w wodzie do temp. 40C), cynamon, kardamon i czarny pieprz. Mieszanki: dwa razy dziennie 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżka miodu, wymieszać na pastę. Herbata z jednej łyżeczki tulsi (bazylii azjatyckiej) jest pomocna w stanach podgorączkowych. Zawsze sprawdza się gorąca woda z imbirem. Szanuj swoje ciało i wypoczywaj bez komputera, książki, jak najwięcej śpij, daj odpocząć swoim zmysłom.

KURKUMA

Kurkuma to doskonały antybiotyk naturalny, poprawiający jednocześnie trawienie i stan flory jelitowej. Z tego względu jest dobrym środkiem przeciwbakteryjnym dla osób przewlekle osłabionych lub chorych. Nie tylko oczyszcza krew, lecz także ją rozgrzewa i pobudza do tworzenia nowych krwinek. Kurkuma reguluje metabolizm w organizmie korygując zarówno nadmiar jak i niedobór składników odżywczych. Ułatwia trawienie białka. 

Jeśli cierpisz na kaszel spowodowany chorobami oskrzeli, suchy ból gardła, zapalenie migdałków lub zapalenie gardła, przed udaniem się na spoczynek wypij 1 szklankę gorącego mleka gotowanego przez 3 minuty z łyżeczką kurkumy.

Sposób przygotowania: w postaci naparu, wywaru, wywaru mlecznego. 

Działanie: pobudzające, antybakteryjne, oczyszczające krew. 

Wskazania: kaszel, zapalenie gardła, niestrawność, słabe krążenie.

POLECANA MIESZANKA AJURWEDYJSKA MOJEGO DZISIEJSZEGO EKSPERTA - BARBARY ZIMOCH

Zagotować szklankę wody, dodać trzy plasterki imbiru, gotować około cztery minuty, dodać sześć listków bazylii i 3-4 ziarenka czarnego pieprzu, gotować pięć minut, przecedzić i pić ciepłe.
Ostrożnie powinni dawkować mieszankę osoby z wysokim ciśnieniem. Bardzo dobra herbatka na przeziębienie, grypę, śluz w żołądku. 

Barbara Zimoch jako certyfikowany Konsultant Ayurwedy Instytutu Jiva w Indiach swoje usługi wzbogaca wiedzą pochodzącą z tego najstarszego holistycznego systemu profilaktyki i leczenia, prowadzącego człowieka do pełnego radosnej aktywności, zdrowego stylu życia. Ayurweda przekazuje korzenie wiedzy o siłach Natury otaczającego nas świata i ich wpływie na cały złożony wewnętrzny system ludzki. Sprawia, że człowiek ze zrozumieniem równoważy kontrastowe zdarzenia swojego życia. 


IMBIR

Jest najbardziej popularnym i uniwersalnym lekiem w Indiach. Kiedyś przygotowywano go w taki sposób, że dodawano sok ze świeżego imbiru do sproszkowanego imbiru i dopóty ubijano składniki w moździerzu, dopóki nie uzyskano gęstej masy, z której następnie sporządzano pigułki. Proporcje soku wynosiły od czterech wzwyż do jednego. Zażywano dwie pigułki wielkości ziarnka groszku trzy razy dziennie. 

Suszony imbir jest bardziej rozgrzewający, niż świeży. W większym stopniu pobudza i działa wykrztuśnie, a także zmniejsza kapha. Świeży imbir ma silne działanie napotne i jest bardziej wskazany przy przeziębieniu, kaszlu. Bardzo dobrze też łagodzi wzdęcia. 

Sposób przygotowania: jako napar, wywar, proszek, świeży sok. 

Działanie: pobudzające, napotne, przeciwbólowe, przeciwwymiotne, wykrztuśne. 

Wskazania: przeziębienia, grypa, niestrawność, bóle głowy, wymioty, bóle brzucha, zapalenie krtani.

Zachęcam Was również do przeczytania postu Agnieszki Maciąg o jej silnym naturalnym antybiotyku tu lub zapraszam do moich przepisów, gdzie wykorzystuje moc tych cudownych produktów tu


Pamiętajcie! Informacje, które tu zawarłam, mają charakter informacyjny, a także mają na celu uświadamianie ludziom, w jaki sposób ich zdrowie może być lepsze dzięki rutynowej ajurwedzie. Przypominam - zawsze warto skonsultować się z lekarzem. 

Życzę Wam zdrowia każdego dnia!


Magda


źródło: "Ziołolecznictwo ajurwedyjskie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze