Rozgrzewająca zupa indyjska z pomidorów z imbirem kurkumą i pomarańczą.

Zrobiłam dziś tę zupę zupełnie spontanicznie, więc mogę śmiało powiedzieć, że jest mojego autorstwa:).  Jest idealna na jesienne wieczory. Bardzo aromatyczna i energetyczna.

Co będzie nam potrzebne:

- cebula
- czosnek około 3-4 ząbki
- imbir
- pół limonki
- pół pomarańczy
- wywar warzywny
- pomidory
- śmietana 30%
- papryczka chili
- kurkuma, curry, sol, miód, cynamon,
- świeża kolendra
- tofu
- masło
- olej sezamowy



Robimy wywar z warzyw, pomidory parzymy obieramy ze skórki blenderujemy i dodajemy do wywaru. Wywaru ma być tyle co na dnie. Gotujemy. W między czasie wszystkie pozostałe składniki  smażymy na patelni na maśle. Wrzucamy do zupy. Znów blenderujemy. Dodajemy śmietankę całą.
Zupa musi być aromatyczna więc nie żałujcie przypraw. Na  końcu wyciskamy sok z pomarańczy i limonki. W między czasie smażymy plasterki tofu z ząbkiem czosnku na oleju sezamowym.
Układamy na talerzu posypujemy świeżą kolendrą.

Gotowe!
Smacznego!

Jeżeli macie jakieś pytania śmiało do mnie piszcie!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze