Wiosenna zupa ze świeżej pokrzywy z kaszą jaglaną.

Maj to idelna pora na zbiór pokrzywy. Jest ona wtedy młoda ma dużo chlorofilu i przede wszystkim cenna w wartości takie jak  witaminy oraz makro i mikroelementy. W ziołolecznictwie stosuję pokrzywę jako napar ale dziś zrobiłam z niej zupę. Zainspirowała mnie do wykonania jej  Ania z przerwa na życie. Niemal natychmiast pobiegłam do ogrodu by zebrać młode liście pokrzywy. Przepis trochę przerobiłam zamiast ziemniaków dodałam kaszę jaglaną. Wyszła pyszna, smakuje jak szpinak trochę. To mój debiut:) 




Składniki:

Duży pęk młodej pokrzywy, ja miałam niecały duży garnek.
dwie marchewki
cebula, czosnek
pietruszka
seler
pół szklanki kaszy jaglanej
bulion
sól pieprz.

Pokrzywę zalewamy wrzątkiem odstawiamy. Robimy bulion. W między czasie obieramy warzywa następnie ścieramy je na tarce. Warzywa smażymy na oleju jakieś 5 min, następie wrzucamy kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż kasza zmięknie następnie dodajemy pokrojoną pokrzywę. Po 2-3 minutach blenderujemy. Gotowe:)

Na koniec można dodać śmietanki.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. tego jeszcze nie grali
    zupa z pokrzywy
    zapros ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie:) Sama w to nie wierzę, że ją zrobiłam :) Aniu ty nadal prowadzisz bloga? Bo go nie znajduję:) Zapraszam :)

      Usuń
  2. Hm... Przy moich zdolnościach, mogłoby wyjść o wiele gorzej;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ;) Ostatnio słyszałam o chipsach z pokrzywy, ale o zupie jeszcze nie ;) przy moich wykluczeniach żywieniowych to dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow chipsy! Co dopiero coś. A ja się niedawno dowiedziałam że mój tata po prostu zwyczajnie dodaje ją do kanapek :) Dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze