Jesienny sambar


Uwielbiam smaki indyjskie i nigdy w życiu nie zamieniłabym ich nawet na najlepszą pizze czy makaron. Dziś mam dla was przepis na najbardziej popularną zupę indyjską sambar. Jest gęsta smaczna zdrowa i bardzo rozgrzewająca. Przyprawę sambar masala zrobiłam sama i zmieliłam młynkiem do kawy;P ale można kupić gotową.

Składniki:

szklanka żółtej soczewicy.
ulubione warzywa ( ja dałam cukinię kalafior i marchew).
jedna cebula
trzy pomidory
kolendra ( ja dałam pietruszkę)
mleko kokosowe szklanka
olej kokosowy 
jedna limonka
kiełki soi

Sambar masala:

łyżka oleju kokosowego
łyżeczka kuminu
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mąki razowej
łyżeczka czarnej gorczycy
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
papryczka chilli
pieprz
pół łyżeczki kardamonu
pół łyżeczki curry


Wszystkie składniki do przyprawy smażymy na oleju zaczynając od gorczycy jak ostygną dodajemy mąkę i mielimy.

W garnku smażymy cebulę następnie dodajemy soczewicę cukinię i marchew. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory następnie gotujemy około 15 minut dodajemy sambar masalę, a na koniec mleko kokosowe i sok z limonki.
Przystrajamy kiełkami i pietruszką.






5 komentarzy:

  1. super rozgrzewa:) Miki nie zjadł bo kumin jest;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a wiesz ze tej jesieni mam wyjatkowa faze na kuchnie indyjska
    robie od curry z mango, przez krewetki z kalafiorem i czy dynie z soczewica i kapusta
    polecam blog ZIELONY SRODEK super przepisy z nuta INDIi

    a z twojego skorzystam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze